Emigreren naar Australië
Migreren naar een ander land is al een enorme stap, laat staan wanneer je naar de andere kant van de wereld vertrekt. Gelukkig ben jij niet de enige, en zijn er al veel andere Nederlanders verhuisd van Nederland naar Australië. In dit artikel bieden wij jou informatie die zal helpen om jouw verhuizing naar Australië een stukje beheersbaarder te maken. Lees verder om te leren over het wonen en werken in het prachtige en avontuurlijke land Australië.
Van | Naar | Prijs | |
Amsterdam | Sydney | vanaf € 537,- | Offerte aanvragen |
Australië in een nut shell:
Hoofdstad | Canberra |
Bevolking | 24,13 miljoen |
Valuta | Australische dollar (A$) |
Officiële taal: | Engels |
Emigratie naar Australië
Er zijn heel wat dingen die er geregeld moeten worden wanneer je gaat emigreren naar Australië. Denk hierbij aan het aanvragen van een visum voor het wonen in Australië, juridische zaken, staatsburgerschap en Australisch permanent verblijf. Dit kan best overweldigend zijn wanneer je hiervoor nog alles moet regelen en uitzoeken. Daarom is het aan te raden om een immigratieconsultant in te schakelen die jou kan begeleiden bij deze complexe kwesties.
Immigratieconsultant
Een immigratieconsultant is simpelweg iemand die mensen helpt bij het emigreren. Deze persoon helpt jou om jouw kansen te vergoten om te mogen emigreren voor werk, reis, studie of andere zakelijke doeleinden. Dit doet hij of zij door middel van adviezen te geven rondom het meest geschikte visum voor jouw situatie en het voltooien van dat visa aanvraagproces. Daarnaast worden de ondersteunende documentatie -en informatieprocessen voorbereid en worden voor jou deze aanvragen ingediend en afgehandeld bij de relevante overheidsdiensten. Ook dragen immigratieconsultants advies aan over complexe immigratiezaken waar jij mogelijk tegenaan zal lopen. Tijdens jouw immigratieproces naar Australië houdt een immigratieconsultant jou wel goed op de hoogte, maar zal jou zo veel mogelijk ontlasten van werk en ongemakken. De relocatie specialisten van Eurohome zijn ervaren immigratieconsultants voor verre landen die jou maar al te graag door het migratieproces heen helpen.
Visum Australië aanvragen
Zoals hierboven beschreven is het aan te raden om een immigratieconsultant in te huren die jou helpt bij de aanvraag voor een visum naar Australië, aangezien dit een hoop gedoe en stress voor je zal wegnemen. Toch zul je je waarschijnlijk wel afvragen of je een visum nodig hebt om Australië binnen te komen. Om te gaan wonen in Australië heb je altijd een visum nodig en er zijn verschillende soorten visa beschikbaar voor alternatieve verblijfsredenen. Op de website van de afdeling Binnenlandse Zaken in Australië kun je het beste vaststellen welk type visum jij nodig hebt: Visa Finder.
Permanent verblijf of Australisch staatsburgerschap
Een permanente inwoner van Australisch is niet het hetzelfde als een Australische staatsburger. Er zitten een aantal verschillen tussen deze termen die belangrijk zijn om te weten, omdat de aanvraag van een Australisch staatsburgerschap dan wel privileges maar ook verantwoordelijkheden met zich mee brengt. Een staatsburger gaat net een stapje verder als het zijn van een permanente inwoner. Als Australische staatsburger ga je echt een verbintenis aan met het land en alles waar Australië voor staat. Als permanente inwoner van Australië heb je alleen een permanent verblijfsvisum nodig, maar voor het worden van een Australische staatsburger moeten voldoen aan een aantal vereisten en zul je tevens een burgerschap test moeten voltooien. Daarbij horen dan ook een aantal vanzelfsprekende privileges voor een staatsburger, zoals het recht om te stemmen, automatische rechten op toegang tot Australië zonder visum, parlementslid worden en kiezen, je kinderen als Australische staatsburger registreren, werken in de openbare dienst, de strijdkrachten dienen en diplomatiek vertegenwoordigd worden door Australië in het buitenland. Daarbij komt wel kijken dat bij de aanmelding voor een Australisch staatsburgerschap je bijvoorbeeld al meer dan 12 maanden een permanente bewoner behoort te zijn en dat afwezigheden uit Australië niet meer dan een jaar aansluitend zijn. Waarschijnlijk zal dus het permanente verblijf eerder van toepassing zijn bij jouw situatie, of kom je eerder in aanmerking voor een werkvisum.
Werken in Australië
Ga jij naar Australië voor werk? Of je nou als buitenlander naar Australië gaat voor stage, als au pair of vrijwilliger, om bij een lokaal Australisch bedrijf te werken of juist voor een internationale organisatie gevestigd in Australië, of ga je erheen om door te studeren na afronding van jouw studie, je hebt daarvoor zowel een beoordeling van buitenlandse kwalificaties en een werkvisum nodig. Je hebt een beoordeling van buitenlandse kwalificaties nodig, zodat jouw vaardigheden erkend worden binnen Australië. Er zijn verscheidene organisaties in de staten van Australië die verschillende soorten beoordelingen beheren afhankelijk van het type keuring dat jij nodig hebt. Het ligt daarbij aan het doel waarvoor jij naar Australië komt, waarvoor zeven soorten toetsingen mogelijk zijn. Wanneer je gaat werken in Australië zul je in aanmerking komen voor beoordeling voor tijdelijk werk in Australië of voor de tewerkstelling in een geïmplementeerd beroep in Australië. Als jouw beoordeling positief is kom je in aanmerking voor een werkvisum in Australië. Het type werkvisum dat jij nodig hebt hangt af van het type werk dat jij komt uitvoeren en de lengte van jouw verblijf.
Werkvisum Australië voor kort verblijf
Het kan zijn dat je een werkvisum voor kort verblijf nodig hebt. Hieronder vallen drie soorten visa. Het ‘Working Holiday Maker’ visum is een visum die jongvolwassenen vaak aanvragen wanneer zij een verlengde vakantie in Australië willen en dit door daar te werken willen bekostigen. Het ‘Pacific and seasonal work’ visum gaat om vakantiewerk en seizoensgebonden werk en spoort mensen aan om deel te nemen aan het Pacific Australia Labour Mobility (PALM)-programma. Dit is een programma dat de arbeidskloof zou moeten verkleinen vanwege het aanbod van een pool aan tijdelijke buitenlandse werknemers aan Australische bedrijven met een tekort aan werknemers.
Tijdelijk werkvisum Australië
Wanneer je met een tijdelijk werkvisum naar Australië wilt dan kom je in aanmerking voor vijf verschillende soorten visa. De eerste is het ‘Temporary Skill Shortage’ visum, waarbij je als buitenlander een functie komt te vervullen bij een werknemer die daarvoor geen geschikte Australiër kan vinden. De tweede is het ‘Temporary Graduate’ visum, dat internationale studenten toelaat om te leven, werken en studeren in Australië nadat zij hun studie hebben afgerond. De derde is het ‘Skilled Recognized Graduate’ visum, waarbij het gaat om pas afgestudeerde ingenieurs met een maximale verblijftijd in Australië van 18 maanden, een diploma behaald in de afgelopen twee jaar, en die jonger zijn dan 31 jaar. De vierde is het voorlopige ‘Skilled Regional’ visum, dat voor werkkrachten is die willen wonen en werken in een bepaalde regio in Australië en hun gezin meenemen. De vijfde is het ‘Business Innovation and Investment’ visum, waarbij je in Australië een bedrijf mag bezitten en beheren, zakendoen en investeren of ondernemen in het land.
Permanent werkvisum Australië
Wanneer je een permanent werkvisum wilt aanvragen zijn er maar liefst negen verschillende visa beschikbaar, die vallen onder vier categorieën. De eerste twee vallen onder de categorie ‘Regionale Visa’, en zijn voor geschoolde migranten die komen wonen en werken binnen een bepaalde regio in Australië. Hieronder vallen het ‘Regional Sponsor Migration Scheme’ visum en het ‘Permanent Residence’ visum. De tweede catogerie is de ‘Skilled Migration Visa,’ waar vier soorten visa onder vallen voor migranten die willen wonen en werken overal in Australië. Dit zijn het ‘Employer Nomination Scheme’ visum, het ‘Skilled Independent’ visum, het ‘Skilled Nominated’ visum en het ‘Skilled Regional’ visum. Dan vallen er nog twee visa onder de indeling ‘Business Investment Visas,’ waaronder ondernemers, investeerders en bedrijfseigenaren vallen om hun activiteiten in Australië voort te zetten of om nieuwe ondernemingen te ontwikkelen en op te bouwen. Dit zijn het ‘Business Innovation and Investment’ visum en het ‘Business Talent’ visum. Als laatste is er nog de ‘Global Talent Visas’ groep waaronder het ‘Global Talent’ visum valt. Dit is voor mensen die internationaal erkend record van uitzonderlijke en uitstekende prestaties hebben in een verkiesbaar veld (inclusief de Global Talent Pathway en de Distinguished Talent Pathway).
Leven in Australië
Als je naar Australië gaat verhuizen dan zal je je vast en zeker afvragen hoe het zal zijn om als expat te leven in zo’n anders land dan Nederland. Er zullen vast vragen opspelen zoals hoe de inwoners van Australië zijn, en hoe de leefomstandigheden zijn. Maar ook praktische vragen zoals de Australische tijdzone en hoe veel inwoners het land nou eigenlijk heeft. Het is volkomen logisch dat je het land waarnaar jij emigreert goed wilt uitpluizen, en daarom zetten wij hieronder wat belangrijke aspecten van Australië op een rijtje waarvan de informatie relevant is om te hebben voor jouw vertrek.
Australië in een notendop
Met een afstand van 14.784 kilometer verwijderd van Nederland, is Australië een van de verst verwijderde landen van Nederland. Het tijdsverschil tussen Nederland en het Australisch hoofdstedelijk territorium is in de zomertijd acht uur en in de wintertijd zelfs tien uur. Dit verschilt echter per waar je woont, want er zijn drie tijdzones in Australië. Bovengenoemd is het verschil tussen Nederland en de hoofdstad Canberra. Nu zal je je waarschijnlijk afvragen: de hoofdstad van Australië is toch Sydney? Dat is een bijkomstig interessant feitje, Canberra is namelijk in 1927 als hoofdstad gekozen omdat er geen keuze gemaakt kon worden tussen gegadigden Melbourne en Sydney. In 1911 schreef de regering daarom een prijsvraag uit voor degene die het beste ontwerp voor de hoofdstad zou maken. Toen heeft een Amerikaanse architect een ontwerp bedacht voor een gloednieuwe stad Canberra, waarmee hij de prijsvraag won en waar de stad Canberra door werd geboren. De bevolking van Australië telde in 2022 zo’n 26.241.000 inwoners, waarvan zo’n 310.000 een Nederlandse afkomst hebben en 80.000 ook echt Nederlands geboren zijn. Dat maakt Australië het land met de meeste Nederlandse migranten van de wereld. Dat zal je vast aan het denken zetten over waarom dan toch? Laten we nog kort ingaan op waarom er zo veel Nederlanders in Australië wonen.
Waarom emigreren er zo veel Nederlanders naar Australië?
Het begin van de Nederlandse emigratie naar Australië is eigenlijk best een bijzonder historisch verhaal. Dit begon namelijk na de Tweede Wereldoorlog. Nederland was gebombardeerd, de bevolking was alles verloren en de economie volledig ingestort. Mensen waren bang voor een mogelijke Derde Wereldoorlog, er heerste armoede, werkeloosheid en woningnood. De toekomst voor Nederland zag er op dat moment een beetje somber uit, waardoor een toekomst in Australië als muziek in de oren klonk voor velen. Daar heerste namelijk een immigratietekort waardoor Australië juist arbeidskrachten tekort kwam. De regering maakte afspraken met landen zoals Australië die een immigratietekort hadden en regelde in Nederland massale propagandacampagnes en vervoer om de gelukszoekers naar het buitenland te verschepen. En dat is de reden waarom Nederlanders na de Tweede Wereldoorlog massaal met grote passagiersschepen naar Melbourne vertrokken: op zoek naar een beter leven in Australië.
Vanaf 1960 nam de emigratiegolf af, maar Australië is altijd een populaire emigratiebestemming gebleven.