7 januari 2022
Wist je dat je jouw auto ook kunt meenemen tijdens een verhuizing? Een auto past namelijk prima samen met andere goederen in een zeecontainer én in sommige gevallen hoef je zelfs geen belasting te betalen aan de grens. Veel mensen zijn zich hier niet van bewust. Het kan je veel geld besparen, vooral als je al beschikt over een goede of (bijna) nieuwe auto. Eenmaal op bestemming hoef je geen nieuwe meer te kopen. Lees verder om te ontdekken hoe het verhuizen van een auto werkt.
Verschepingsmethoden
Als je jouw auto wilt verhuizen, kun je deze op twee manieren laten verschepen.
• Containerverscheping
Bij deze verschepingsmethode wordt je auto veilig vervoerd in een voor jou bestemde zeecontainer. Het voordeel hiervan is dat de kans op schade klein is én je de ruimte die je overhoudt in de container kan gebruiken voor je andere goederen.
• ‘’RoRo’’ verscheping
Een “RoRo” (Roll on Roll off) verscheping betekent dat je auto op het dek van het schip staat. Deze methode is weliswaar goedkoper, maar je auto is aan alle elementen onderhevig en de kans dat deze schadevrij aan de overkant komt is een stuk kleiner. De kosten die je bespaart, staan wat ons betreft niet in verhouding met het risico op schade door bijvoorbeeld mensenwerk, opspattend zeewater of blootstelling aan de zon. We raden deze methode van verscheping dan ook niet aan.
Auto verschepen: de eisen
Wil je je auto belastingvrij in het buitenland invoeren? Dan moet je voldoen aan enkele regels. Je dient allereerst al het papierwerk te kunnen overhandigen, zoals het kentekenbewijs en voor sommige landen ook het aanschafbewijs etc. Het is daarnaast een harde eis dat je auto minimaal 1 jaar in jouw bezit is én is gebruikt. Heb je bijvoorbeeld alvast een auto gekocht, maar deze het afgelopen jaar voor de deur laten staan? In dat geval is er nauwelijks tot geen kilometer op de teller bijgeschreven en ziet de douane jouw auto als nieuw goed. Je betaalt dan wel BPM.
Bovendien hanteert elk land eigen APK-regelgeving. Dat betekent dat auto’s aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen. Zo is een auto uit de Verenigde Staten nooit voorzien van de juiste achterlichten volgens Europese standaarden. Om deze te mogen invoeren, dien je de achterlichten dus voorafgaand op eigen kosten aan te passen. Je krijgt niet eerder een kentekenbewijs dan nadat de verplichte aanpassing en APK succesvol zijn uitgevoerd.
Elektrische auto’s
Wil je een elektrische auto verschepen? Dat kan! Je moet er echter wel rekening mee houden dat de rederij jouw accu als gevaarlijk goed ziet. Het is dus goed mogelijk dat jouw elektrische auto niet op elk schip kan worden vervoerd. Je loopt het risico op extra kosten en/of wachttijd. In ieder geval is het een harde eis dat de accu van de elektrische auto volledig leeg is en ontkoppeld van de motor. Als je dit niet goed hebt voorbereid, loop je de kans op een boete.
Van loods tot loods
Houd er ten alle tijden rekening mee dat de auto alleen van loods tot loods wordt vervoerd. Het verhuisgoed kan namelijk niet in- en uitgeladen worden aan huis. Natuurlijk is in veel gevallen een thuisbrengservice wel beschikbaar, maar veelal tegen betaling van extra kosten.
Meer weten?
Word je een beetje duizelig van alle mogelijkheden, eisen en kosten rondom het invoeren van je auto als verhuisgoed? Transpack is altijd op de hoogte van alle handelingen. Wij kunnen je goed assisteren met het klaarmaken maken van jouw (elektrische) auto voor verscheping. Neem contact met ons op voor meer informatie.